Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Klímabarát közlekedés mindenkiért!
Kiíró:
Innovációs és Technológiai Minisztérium; Agrárminisztérium; Emberi Erőforrások Minisztériuma
Határidő:
10/20/2020
Érvényes:
10/20/2020
Tárgymutató:
klímabarát közlekedés mindenkiért, rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázat
Pályázhat:
alkotók
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Klímabarát közlekedés mindenkiért!

2020. évi EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT
KREATÍV PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, "Klímabarát közlekedés mindenkiért!" címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet.

A pályázat témája:
A 2020. évi Európai Mobilitási Hét témája a "Klímabarát közlekedés mindenkiért!"
Ez tükrözi azt a nagyszabású tervet is, amelynek megfelelően az Európai Unió 2050-re kontinensünket karbonsemlegessé szeretné tenni. A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés népszerűsítésére és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására.
Noha a kutatók eredményei alapján a személygépkocsival megtett utak száma csökken, és az elkövetkezendő években előreláthatóan az utak 50%-át tömegközlekedéssel, kerékpáron vagy gyalog tesszük meg, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közelmúltban készült tanulmányai szerint, a közlekedés okozta kibocsátás jelentősen megnövekedett az 1990-es évek szintjéhez képest. A közlekedési szektor CO2 kibocsátása az Európai Unióban 28%-kal, míg Magyarországon 37%-kal nőtt 1990 és 2018 között, ami még sürgősebbé teszi a klímabarát közlekedési megoldások bevezetését a városokban. Számos fontosabb európai nagyvárosi terület szigorú szabályozása ellenére 2018-ban a közlekedésben felhasznált energiának még mindig csak mindössze 8,1%-a származott megújuló energiaforrásból.

A klímaváltozás és az azzal járó környezeti hatások - áradások, aszályok és hőhullámok - jelentik az egyik közvetlen fenyegetést az európai polgárok jólétére. A globális felmelegedés 1,5°C alatt tartását célzó Párizsi Megállapodás értelmében elengedhetetlen, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon Európa. Ezt több módszer közös alkalmazásával lehet elérni, többek között az alacsony vagy nulla kibocsátású közeledési járművek elterjesztésével mind az egyéni- mind a tömegközlekedésben, valamint gyaloglással és kerékpározással. A közelmúltban végzett becslések szerint 2050-ben a világ lakosságának 80%-a városokban fog élni, ezért a városi környezet tökéletes keretet biztosít és egyben nagy kihívást is jelent e nagyszabású tervek gyakorlatban történő megvalósításához. A városokban és azok körül kialakuló forgalmi dugók jelenleg évente majdnem 100 milliárd eurót emésztenek fel, ami az EU GDP-jének egy százaléka. Ezenfelül körülbelül 400 000 korai elhalálozás tudható be közvetlenül a légszennyezésnek. A WHO adatai alapján a korai halálozások leggyakoribb oka a szív- és tüdőbetegségek.

Az európai városok éghajlati, földrajzi és társadalmi-gazdasági különbségei ellenére lehet olyan lépéseket tenni, amelyek elősegítik a klímabarát és mindenki számára nyitott városi környezet létrehozását. A 2020-as EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT tehát arra ösztönzi az embereket és az önkormányzatokat, hogy helyi szinten tegyenek konkrét intézkedéseket a karbonsemleges Európa hosszú távú céljának eléréséért. A hosszú távú stratégia eredménye, a globális felmelegedés mérséklése ugyan csak a távoli jövőben, évtizedek múlva lesz kézzelfogható, ezzel szemben a környezetszennyezést, a légszennyezőanyag kibocsátást vagy a forgalmi torlódások és a zaj csökkentését célzó közvetlen intézkedések pozitív hatása már rövid távon érezhető. A nem motorizált intézkedések bevezetése - például a gyaloglás vagy a kerékpározás népszerűsítése, az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges tömegközlekedés támogatása - kedvezően hat környezetünkre és az állampolgárok egészségére.

A beküldendő pályázati anyagok bemutathatnak valós vagy elképzelt zéró és alacsony kibocsátású, klímabarát közlekedési megoldásokat a városias környezetben. Ábrázolhatják azt, hogy személyes döntéseink hogyan segíthetik elő vagy gátolhatják meg természetes és épített környezetünk védelmét és a saját egészségünk megőrzését. A pályázati alkotások megmutathatják azt, hogy a településeken belül rövidebb-hosszabb távolságokat nap, mint nap meg lehet tenni egyéni autóhasználatot mellőzve, egyéb közlekedési módok igénybe vételével, akár sétálva vagy kerékpározva is. A művek felhívhatják a figyelmet a mindennapi mozgás környezetünkre és egészségünkre gyakorolt kedvező hatásaira, pozitív élettani következményekre.

Alkotói kategóriák:
A. rajz
B. szabadon választott, kreatív alkotás
C. fotó

Egyéni korosztályok:
1. óvodás
2. általános iskola, 1-2. osztályos
3. általános iskola, 3-4. osztályos
4. általános iskola, 5-8. osztályos
5. középiskolás
6. felnőtt

Minden nevezési kategóriában külön díjazzuk az alábbi csoportok legjobbjait:
a) óvodás korcsoport
b) iskolás korcsoport
c) felnőtt korcsoport
d) családi alkotások

A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várjuk.
További feltételek:
Rajz kategóriában egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat.
Rajzpályázati kategóriának számít a ceruza, zsírkréta, filctoll, grafit, pasztell, festék alapú anyagok használatával készült pályamű. A rajzokat nem szükséges képkerettel ellátni.

Szabadon választott kreatív alkotás: a felsorolt rajzeszközökön kívüli anyagok, például fa, papír, műanyag, ragasztóanyag stb. felhasználásával, vagy ezek rajzeszközökkel történő kombinációjával készült pályaművek.
Kérjük, hogy a pályázat témájának azonosítása érdekében feltétlenül adjanak saját címet alkotásuknak, és ezt a címet adják meg az adatlapon. Nem a pályázati kiírás szerinti cím megismétlését, hanem az alkotás egyedi/megkülönböztető címét várjuk!

Fotó kategóriában egy pályázó legfeljebb 3 db digitális, JPG formátumú felvételt küldhet be. A képek mérete egyenként nem haladhatja meg a 10 Mb-ot. Nevezni lehet a pályázati témához kapcsolódó valós életképekkel, de megengedett a technikai alkalmazásokkal, digitálisan összevágott fantázia-fotóalkotás is.
A rajzokat valamint a kreatív alkotásokról készült képeket digitális formában várjuk, JPG vagy PNG kiterjesztéssel (10 MB alatti méretben), szkennelve vagy fotózva. Kérjük, hogy ne maradjon árnyék vagy bármilyen fényhatás a képeken a fotózás/szkennelés után. A fotóalkotásokat JPG kiterjesztéssel kérjük beküldeni.

A digitalizált rajzokat, fotókat és kreatív alkotásokról készült felvételeket a pályázó elérhetőségeit tartalmazó adatlap kitöltésével a KTI Közlekedéstudományi Intézet weboldalán, http://www.kti.hu/emh-kreativpalyazat-2020 címen lehet elektronikusan beadni.

Pályázati határidő:
A pályázatok, feltöltési beadási: határideje 2020. október 20.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem tudja figyelembe venni.

Díjazás, jutalmak:
Az alkotásokat szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak találnak majd gazdára. Az eredményről a nyerteseket e-mailben értesítjük 2020. november hónap folyamán, továbbá a nyereményeket postai úton juttatjuk el a díjazottak részére.
A bíráló bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor, amennyiben egyes korcsoportoknál nem érkezik megfelelő számú pályamű, korosztályokat és kategóriákat összevonjon, vagy más díjazási módokat állapítson meg.
A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével a pályázó vagy kiskorú pályázó esetén annak törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű nyilvánosság előtt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium internetes felületein, kiadványaiban megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A pályázat beküldésével egyidejűleg a pályázó - kiskorú esetén törvényes képviselője - hozzájárul személyes adatainak az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR rendelet) szerinti kezeléséhez, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. közös adatkezelői végeznek a rendelet 5. cikkében megfogalmazott elveknek megfelelően a rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázat megvalósítása érdekében.

A pályázat koordinátorainak elérhetősége és az Európai Mobilitási Héttel kapcsolatos további információk a http://www.emh.kormany.hu weboldalon találhatóak. Kövessenek bennünket, jelöljék kedvencüknek az Európai Mobilitási Hét facebook oldalát: http://www.facebook.com/EMH.AMN/

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum